9 de març 2014

0 Cercar en els Cementiris

Una visita pels cementiris

La definició del diccionari :[s. XIV; del ll. td. coemetērium, íd., i aquest del gr. koimētḗrion 'dormitori']
m. Lloc on hom enterra els morts.
La paraula grega  koimētḗrion, significa dormitori, allà on els cossos dormien.

En temps dels roman els morts eren enterrats en les seves cases "prius in domo sua quisque sepeliebaiur, i posteriorment, gràcies a les donacions de terrenys es van construir espais, altars i capelles.
Esglésies, jardins i annexes de l'espai sagrat van ser utilitzats fins que els diferents Concilis van anar delimitant l'espai a on enterrar o dipositar els cossos.

A Espanya l'ordre d'enterrar els morts fora de l'espai de l'església i lluny del poble va ser en 1773, però van ser durant els regnats de Carles III i Carles IV quan es van establir els diferents Reglaments, Ordres...per la construcció dels cementiris extramuros.

Sempre he pensat que els Arxius eren a on s'amagava la història de les persones, pobles...però no hauríem d'oblidar el paper dels cementiris.
En els vells cementiris podem cercar quina és la tomba més antiga, com està feta la seva inscripció, quines són les nissagues que hi havien en aquells moments i fer una línia històrica  amb les tombes que trobem.
Aixì que sens dubte són una eina molt valuosa per la Genealogia.

Des de fa uns anys  s'han posat de moda les rutes culturals pels grans cementiris. Tenim els exemples de Barcelona http://www.cbsa.cat/rutes.asp?id=123
La ruta dels cementiris catalans, Escapades proposades per la Generalitat per conèixer el país.
Però com quasi sempre, aquesta moda ens va arribar anys després de la realització i  l'èxit   en altres països.
Pocs no hauran sentit parlar  dels magnífics cementiris de Londres: Highgate http://(http://highgatecemetery.org/ Brompton  , Kensal Green...) o el de  Père Lachaise http://www.appl-lachaise.net/appl/article.php3?id_article=49 de Paris  i la llista seria interminable.

Jo des de aquí reivindico els petits cementiris, els cementiris rurals, o els antics encara situats en nuclis urbans i que moltes vegades són causa d'expropiacions, enderrocs...cada vegada que passa això podem perdre valuosos trossos de la nostra història.

Hi ha molta bibliografia sobre els cementiris i molts llibres que l'han utilitzat com a recurs literari : El cementiri de Praga, per Umberto Eco; El cementiri de Gerard Guix; New Orleans Cemeteries: Life in the Cities of the Dead de Mason Florence; Falling Angels de  Tracy Chevalier, El cementerio de los libros olvidados de Carlos Ruíz Zafón...i la llista seria interminable.

Exemples d'aquests cementiris rurals carregats d'història...

Cementiri de Bourg Madam.


Tomba del Cementiri de Bajande.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Arkheia Copyright © 2013 - |- Blog by Cornell - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates